​Wat is referral spam?

Referral spam (verwijzingenspam) is een vorm van spam die zich richt op statistieken pakketten zoals Google Analytics en Piwik. De spammers laten hun website-adres achter. Zo lijkt het alsof bezoekers vanaf hun site naar uw site zijn doorverwezen. Het doel is om u als website-eigenaar naar hun site te lokken. Ze doen dit om verschillende redenen. Zo willen ze een product verkopen, advertentie-inkomsten genereren of u besmetten met malware/virussen. U zult de verleiding om naar deze websites toe te gaan dus moeten onderdrukken.

Google Analytics Referral Spam

Helaas heeft deze spam nog een nadeel. Het zorgt namelijk voor een vertekend beeld van uw statistieken. Het lijkt immers alsof er meer bezoekers komen dan dat er daadwerkelijk zijn. Ook statistieken zoals de tijd die bezoekers op uw website doorbrengen zijn niet meer betrouwbaar.

Hoe komt u van referral spam af?

Nu u weet wat referral spam is, blijft de vraag over: hoe komt u er vanaf? Dit verschilt per pakket. We behandelen hieronder de belangrijkste pakketten.

Google Analytics

Google Analytics heeft nog geen automatische filter voor deze spam. U kunt het verkeer van bekende spammers wel zelf filteren. Wij hebben een tool gemaakt die dit in een paar eenvoudige stappen voor u doet. Zo heeft u de filters binnen 1 minuut aangebracht.


Piwik

Piwik heeft sinds dit jaar (2015) een ingebouwde filter die alle bekende spammers uit de resultaten haalt. De filter voegt bij elke update de nieuwste spammers toe. Als u uw Piwik-installatie up-to-date houdt (of laat houden) heeft u dus weinig tot geen last van referral spam. Voor hulp hierbij kunt u contact met ons opnemen.

​Totstandkoming tool en lijst met spammers

De tool is tot stand gekomen aan de hand van een tool ontwikkeld door Simo Ahava. Wij hebben deze tool vertaald en aangepast om een nog betere ervaring te geven.

De lijst met bekende spammers is tot stand gekomen door een samenvoeging van:

Doordat de lijst met spammers automatisch wordt bijgewerkt, is deze altijd up-to-date. U kunt de tool dus vaker gebruiken om de nieuwste spammers toe te voegen aan uw filters.

Update:
Er is een nieuwe versie uitgebracht voor Piwik. Deze verwijdert de referral spam nog sneller.