Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis dienst om statistieken over uw website te verzamelen en te kunnen analyseren. Met deze statistieken weet u hoeveel bezoekers er op uw site komen, wat ze daar doen, wat voor soort bezoekers dit zijn en krijgt u nog veel meer informatie over deze bezoekers. Deze informatie is van belang om te zorgen dat de doelen die u heeft met uw website gehaald worden en meetbaar zijn.

Een voorbeeld hiervan is dat u kunt zien als uw bezoekers niet op een bepaalde belangrijke pagina komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pagina voor inschrijvingen voor uw nieuwsbrief of de productpagina van uw belangrijkste product. Met de inzichten die de statistieken geven kunnen dan belangrijke beslissingen worden genomen om uw bezoeker naar de juiste pagina te leiden. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat u ziet dat er steeds meer mobiele gebruikers op uw website komen. Een teken dat u eens goed zou kunnen kijken naar hoe goed uw website nou geoptimaliseerd is voor het gebruik op een smartphone.

Waarom Google Analytics?

Google Analytics is één van de beste en het meest gebruikte analytics pakket in de wereld. Het is helemaal gratis en er informatie in overvloed om u op weg te helpen bij het gebruik er van. Maar zoals hierboven al genoemd werd, is de belangrijkste reden om het te gebruiken om inzicht te krijgen in het gebruik van uw website. Een aantal inzichten die u krijgt zijn:

  • Hoeveel bezoekers komen er op uw website
  • Welke pagina's bezoeken uw bezoekers
  • Hoeveel bezoekers verlaten uw website na 1 pagina (Bouncepercentage)
  • Hoelang blijft een bezoeker op uw website
  • Met wat voor apparaat word uw website bekeken (bijvoorbeeld een smartphone)
  • Waar uw bezoekers vandaan komen (bijvoorbeeld welk land)
  • Welke zoekwoorden gebruiken ze om op uw website te komen of in de zoekfunctie op uw website
Google Analytics dashboard

Eventuele nadelen

Om volledig te zijn is het ook goed om naar de nadelen van Google Analytics te kijken. Hoe zwaar deze wegen is natuurlijk heel persoonlijk. Hieronder een opsomming van de meest gehoorde nadelen:

  • U deelt de gegevens over het gebruik van uw website met Google.
  • Google Analytics gebruikt cookies en u bent in Europa verplicht uw bezoekers toestemming te vragen om cookies te gebruiken. Dit betekend dus dat u een melding op uw website moet tonen om uw bezoekers om toestemming te vragen.
  • In theorie wordt uw website iets trager maar dit is te verwaarlozen.

Wilt u het gaan gebruiken?

Wilt u ook van de voordelen van Google Analytics gebruik gaan maken?! Wij helpen u graag verder. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.