Wat is Piwik

Piwik is een opensource statistiekenpakket waarmee u statistieken over uw website kunt verzamelen en analyseren. Met deze statistieken weet u hoeveel bezoekers er op uw site komen, wat ze daar doen, wat voor soort bezoekers dit zijn en nog veel meer informatie over deze bezoekers. Deze informatie is van belang om te zorgen dat uw doelen die u heeft met uw website gehaald worden en meetbaar zijn.

Zo weet u bijvoorbeeld of u meer bezoekers trekt met een bepaalde marketing campagne. Ziet u wanneer er ineens minder bezoekers op uw website komen. Weet u welke artikelen uw bezoekers het interessantst vinden. En nog veel meer.

Waarom Piwik?

Piwik is één van de beste analytics pakketten. De belangrijkste reden om het te gebruiken is om inzicht te krijgen in het gebruik van uw website. Een aantal inzichten die u krijgt zijn:

 • Hoeveel bezoekers komen er op uw website
 • Welke pagina's bezoeken uw bezoekers
 • Hoeveel bezoekers verlaten uw website na 1 pagina (Bouncepercentage)
 • Hoelang blijft een bezoeker op uw website
 • Met wat voor apparaat word uw website bekeken (bijvoorbeeld een smartphone)
 • Waar uw bezoekers vandaan komen (bijvoorbeeld welk land)
 • Welke zoekwoorden gebruiken ze om op uw website te komen of in de zoekfunctie op uw website

Maar Piwik heeft ook een paar voordelen in vergelijking met zijn concurrenten. Piwik is geen dienst zoals bijvoorbeeld Google Analytics die word verzorgd door een grote derde partij (welke uw gegevens kan inzien). Piwik is een op zich zelf staand opensource programma. De belangrijkste voordelen hiervan zijn:

 • Dat het geheel op uw wensen kan worden afgestemd
 • Uw gegevens zijn van u, er kunnen geen derden met u mee kijken of deze informatie gebruiken
 • U hoeft geen cookies te gebruiken (en dus geen waarschuwing te plaatsen op uw website)
Piwik dashboard

Eventuele nadelen

Om volledig te zijn is het ook goed om naar de nadelen van Piwik te kijken. Hoe zwaar deze wegen is natuurlijk heel persoonlijk. Hieronder een opsomming van de meest gehoorde nadelen:

 • Er is minder informatie over te vinden dan Google Analytics maar dit wordt wel steeds beter.
 • Er zitten (hoe klein ook) kosten aan verbonden.
 • In theorie wordt uw website iets trager maar dit is te verwaarlozen.

Kosten

Piwik is gratis te downloaden en wat dat betreft gratis. We moeten echter wel werk verzetten om een installatie uit te voeren, het te koppelen met uw website en onderhoud uit te voeren. Wij bieden hiervoor 2 mogelijkheden.

1. Gedeelde Piwik installatie voor € 2,95

Wij hebben een gedeelde Piwik installatie voor onze klanten. Dit betekend niet dat anderen dan u zelf bij uw gegevens kunnen komen (elke klant is volledig afgeschermd). Door met 1 installatie te werken hoeven we maar 1 keer een installatie en onderhoud werkzaamheden uit te voeren. Het koppelen aan uw website zit bij de prijs van onze website pakketten in begrepen. Voor het gebruik van onze gedeelde installatie betaald u maandelijks € 2,95. Het grote voordeel is dat u altijd up to date bent voor een laag vast bedrag.

2. Uw eigen Piwik installatie voor € 90

Als u uw eigen installatie wilt betaald u eenmalig € 90 installatie kosten. U heeft dan geen maandelijkse kosten. Wilt u een update van Piwik door ons laten uitvoeren dan betaald u het dan geldende uurtarief.

Wilt u het gaan gebruiken?

Wilt u ook van de voordelen van Piwik gebruik gaan maken?! Wij helpen u graag verder. Bij al onze website pakketten zitten de kosten voor de integratie met Piwik inbegrepen. Maar u kunt ook in uw huidige website door ons een koppeling laten maken met Piwik. Vraag hiervoor geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.