Wat zijn Table Rates?

Een van de standaard verzendmethodes die Magento aanbied heet Table Rates (Tabel Tarieven). Dit is een flexibele verzendmethode die het mogelijk maakt verschillende tarieven te rekenen afhankelijk van waarheen u verstuurd, hoeveel items u verstuurd, wat het gewicht is van wat u verstuurd of wat de prijs is van wat u verstuurd.

Wereldkaart bezorging

Instellen verzendmethode

Allereerst moet u inloggen in het Admin Panel van Magento. Daar kiest u voor de menu opties System -> Configuration.

Magento System Configuration

In het configuratie scherm kiest u aan de linker kant voor de het tabblad Sales -> Shipping Methods. U krijgt dan aan de rechter kant de optiegroep Table Rates te zien.

Gebruikt u de table rates verzendmethode al en wilt u alleen de tarieven wijzigen? Lees dan hier verder.

Magento Table Rates Configuration

Als u nog geen gebruik maakt van deze verzendmethode moet u hem aanzetten door de optie Enabled op Yes te zetten. U kunt eventueel de titel aanpassen met de optie Title en/of de verzend methode naam met de optie Method Name. Deze komen in de kassa op de volgende manier terug:

Magento Table Rates Frontend

Hierna ziet u de optie Condition waar u uit de volgende opties kunt kiezen:

  • Weight vs. Destination (om de prijs te bepalen op basis van gewicht)
  • Price vs. Destination (om de prijs te bepalen op basis van de totaal prijs)
  • # of Items vs. Destination (om de prijs te bepalen op basis van het aantal bestelde producten)

Hiermee kiest u de manier waarop u de prijs van het verzenden wil berekenen.

Vervolgens komt de optie Include Virtual Products in Price Calculation waarmee u bepaald of virtuele producten meegerekend moeten worden in de berekening van de verzendkosten.

De opties Calculate Handling Fee en Handling Fee zijn bedoeld om een extra prijs boven op de verzendkosten te rekenen voor het verwerken van de order. Door Calculate Handling Fee op Fixed te zetten word het bedrag dan u bij Handling Fee invult als vast bedrag er bij opgeteld. Als u echter kiest voor Percent word er een percentage van het order bedrag bij de verzendkosten opgeteld. Om geen extra kosten op te tellen bij de verzendkosten kunt u Handling Fee leeg laten of op 0 zetten.

Bij Displayed Error Message kunt u een tekst plaatsen welke getoond word als er iets fout gaat met de verzendmethode.

Wilt u deze verzendmethode niet gebruiken voor alle landen dan kunt u de optie Ship to Applicable Countries aanpassen naar Specific Countries en de juiste landen aanklikken bij de volgende optie "Ship to Specific Countries". Voor meerdere landen kunt u de Ctrl toets indrukken terwijl u landen selecteert. Meer informatie over het aanpassen van de toegestane landen (Allowed Countries) leest u in ons eerdere blog artikel.

Tot slot kunt u er nog voor kiezen om de verzendmethode ook te laten zien als deze niet toegelaten word voor een bepaald land. En kunt u bepalen in welke volgorde de betaalmethodes getoond worden tijdens het afrekenen, door een getal te plaatsen bij de optie Sort Order.

Tarieven wijzigen / instellen

Misschien begint u zich inmiddels af te vragen waar u dan kunt gaan bepalen wat de tarieven zijn. Dit doet u door een csv bestand te importeren met de tarieven. Deze optie zit echter een beetje verstopt. Dit kan namelijk alleen op website niveau gedaan worden, dus niet op globaal niveau waar we tot nu bezig waren en ook niet op winkel zicht (storeview) niveau. Voor u hiermee verder gaat is het van belang dat u uw wijzigingen aan de instellingen eerst opslaat.

Om naar website niveau te gaan selecteert u links boven de gewenste website.

Magento Table Rates Configuration Website

Als u dit gedaan heeft ziet u aan de rechterkant 2 opties extra verschijnen, Export en Import. Met de Export CSV knop kunt u een csv bestand downloaden met uw huidige instellingen. Bij Import kunt u het gewenste csv bestand met verzendkosten kiezen en importeren door de configuratie op te slaan.

Meestal zult u het geëxporteerde csv bestand bewerken en weer opnieuw importeren. Het csv bestand kunt u openen met bijvoorbeeld Excel of een ander spreadsheet-programma. Dit zal er dan ongeveer zo uitzien:

Magento Table Rates CSV

Hier ziet u 5 kolommen. De eerste is Country, hier voert u de 3 cijferige landcode in van de betreffende verzendkostenregel (overzicht met alle landcodes). De 2e kolom is Region/State, deze is bedoeld voor verschillende regio's in bijvoorbeeld Amerika, Frankrijk of Spanje. Hier kunt u de regio code invullen of als het niet uitmaakt welke regio een * (overzicht met alle regiocodes). De 3e kolom is Zip/Postal Code, hier kunt u een postcode invullen of voor alle postcodes een *. De 4e kolom is afhankelijk van de berekenmethode die u heeft gekozen bij de optie Condition.

  • Weight vs. Destination => Gewicht vanaf wanneer deze regel moet gelden.
  • Price vs. Destination => Totaal prijs van de order vanaf wanneer deze regel moet gelden.
  • # of Items vs. Destination => Aantal bestelde producten vanaf wanneer deze regel moet gelden.

Het gewicht is een optelling van de gewichtswaarde van alle producten. U kunt zelf bepalen of dit in gram, kg of wat voor eenheid dan ook is als het maar consistent dezelfde eenheid is voor al uw producten in Magento.

Tot slot is de 5e kolom voor de verzendkosten die de klant moet betalen als hij voldoet aan de voorgaande kolommen.

In ons voorbeeld hebben we gewerkt met gewicht wat betekend dat als een klant iets besteld naar Nederland boven 0 (gram/kg) hij € 1.95 betaald. Komt hij echter boven de 10 (gram/kg) dan betaald hij € 5.95 aan verzendkosten. Bestelt de klant echter hetzelfde vanuit Duitsland dan betaald hij voor alles tussen de 0 en 10 (gram/kg) € 3.95 en daarboven € 7.95.