Wat zijn indexen

Indexen zijn als een soort gouden gids. Het is een verzameling van bij elkaar horende informatie waaruit makkelijk gegevens gehaald kan worden. Door alle veelgebruikte informatie bij elkaar te bundelen kan er een behoorlijke snelheidswinst gehaald worden. U kunt tenslotte ook makkelijker een telefoonnummer of adres vinden in de goudengids vergeleken met een enorme stapel visitekaartjes van honderdduizenden bedrijven.

Gouden gids

Maar net als bij een gouden gids is het wel van belang dat deze informatie bijgewerkt word. Aan een gouden gids van 1980 heeft u weinig. Zo geld dit ook voor de Magento indexen van bijvoorbeeld uw productinformatie.

Indexen updaten / herindexeren

Magento kent twee manieren van updaten. Namelijk automatisch (indexeren bij opslaan) of handmatig. Hieronder gaan we kijken naar de verschillen en hoe dit werkt.

Automatisch updaten

Als u Magento zo heeft ingesteld dat het indexeren gebeurd bij het opslaan, werkt Magento elke keer dat er een wijziging is aan bijvoorbeeld de producten de indexen bij. Op deze manier zien uw klanten altijd de juiste productinformatie. U hoeft hier verder dus niets voor te doen. Weet u niet of uw Magento automatisch herindexeerd? Ga dan naar System -> Index Management en kijk in de tabel onder het kopje Mode. Hier kunt u ook eenvoudig de instellingen aanpassen door de indexen te selecteren en rechtsboven te kiezen voor Change Index Mode Magento Index Modus

Handmatig updaten

Maar als dit zo eenvoudig kan waarom bestaat er dan een handmatige modus? En waarom zou u hiervoor kiezen? Het bijwerken van de indexen kost tijd en resources. Zeker in wat grotere installaties (met veel producten) zult u dit merken. Zo kan het opslaan van een product in plaats van enkele seconde soms tot wel meer dan tientallen seconden duren. Nog geen ramp voor één product maar stelt u zich voor dat u de omschrijvingen van honderden producten gaat aanpassen. Dan loopt deze tijd behoorlijk op. Wat u dan kunt doen om te zorgen dat u wel uw werkzaamheden snel kunt doen is het uitzetten van het geautomatiseerde indexeren. Op deze manier kunt u alle wijzigingen doen. En aan het einde slechts één maal de hele index verversen. Uw klanten zien dan niet direct de door u gemaakte wijzigingen in de webshop maar pas nadat u de index handmatig heeft geherindexeerd, maar het scheelt u wel veel waardevolle tijd.

Daarnaast gaat het automatische proces soms ook niet vlekkeloos. Vaak ziet u dit aan een melding in de backend maar soms ook niet. Ziet u wijzigingen die u heeft gedaan aan uw producten niet terug in uw webshop? Ververs dan de indexen eens handmatig. Het zou zomaar kunnen dat dit uw probleem oplost.

Herindexeren in de backend

In het Magento Admin Panel kunt u naar System -> Index Management hier ziet u een overzicht van de verschillende indexen. U kunt hier aan de rechterkant de indexen per stuk verversen (als u bijvoorbeeld weet welke ververst moet worden). Wilt u er echter meer verversen dan kunt u de gewenste indexen selecteren en rechtsboven in het overzicht Reindex Data kiezen en op Submit drukken. Afhankelijk van de server en het formaat van uw Magento installatie (het aantal producten en verschillende webshops dat u heeft) kan dit proces wel even duren.

Magento Herindexeren

In sommige kan het herindexeren zelfs zo lang duren dat u een 504 timeout foutmelding krijgt van de server. In dat geval zult u het herindexeren via de shell kunnen doen. Dit is wel een wat technischer proces en zullen we daarom in een aparte tutorial behandelen.