Vertalen of tekst aanpassen in Magento

Magento is standaard in het Engels. U kunt er voor kiezen om meerdere talen te gebruiken door middel van een taal keuze voor uw klanten of door verschillende websites en domeinnamen te gebruiken voor verschillende landen (bijvoorbeeld: uwwebshop.nl, uwwebshop.de en uwwebshop.com). Ook kan het natuurlijk zijn dat u zich helemaal niet op de buitenlandse markt richt en uw webshop uitsluitend in het Nederlands wilt hebben.

In beide gevallen is vaak de eerste stap om een taal pakket te installeren. Op die manier zijn de meeste elementen al netjes voor u vertaald en bespaard u uzelf een hoop werk. Toch zult u merken dat er altijd een aantal teksten in het Engels over blijven (meestal vanwege niet standaard extensies) en soms zult u niet tevreden zijn met de tekst die er staat (misschien wilt u uw klanten wel met je en jij aanspreken in plaats van met u). In deze gevallen kunt u meestal makkelijk gebruik maken van een functie van Magento die inline translate heet. We laten u hier in 3 stappen zien hoe dit werkt.

1. Inline translate aanzetten en caching uitschakelen

Allereerst moet u in het Magento admin panel (de backend) de inline translate aanzetten. Dit doet u via System -> Configuration -> Developer (tabblad helemaal onderaan).

Magento admin panel config

Hier vult u bij Developer Client Restrictions - Allowed IPs (comma separated) uw IP adres in (uw IP adres is: 3.238.117.130). Dit zorgt er voor dat alleen u vertalingen kunt doen en bijvoorbeeld niet uw klanten. Translate Inline - Enabled for Frontend zet u op Yes waarna u de instellingen opslaat met de oranje knop rechts boven.

Om de veranderingen direct te zien na de vertalingen is het belangrijk dat u de caching tijdelijk uit zet. Dit doet u bij System -> Cache Management. Hier selecteert u Translations en kiest u bij Actions voor Disable waarna u op de Submit knop drukt.

Magento cachemanagement

2. Vertalingen in de frontend

Als u nu naar uw webshop gaat naar de pagina waar u iets wilt vertalen ziet u stippellijntjes om de teksten heen staan die u kunt vertalen. Gaat u met uw muis boven deze teksten dan ziet u een boekje verschijnen waar u op kunt klikken.

Magento inline translate

Als u op het boekje klikt krijgt u een popup waarin u uw vertaling kunt doen.

Let op! Het is een bekend probleem dat de inline translate van Magento niet goed werkt met Chrome en Opera. U kunt hoogst waarschijnlijk met deze browsers niet op het boekje klikken. Wij gebruiken daarom hiervoor een andere browser zoals Firefox. Ook komen we regelmatig thema's tegen bij klanten die niet goed werken met de inline translate functie. Neem in dat geval contact met ons op om te zien of wij iets voor u kunnen betekenen.

Magento inline translate popup

Als u dit gedaan heeft en opslaat en u ververst uw pagina dan ziet u dat de tekst netjes vertaald is.

Magento inline translate vertaald

Herhaal dit voor alle tekst die u wilt vertalen.

3. Inline translate uitschakelen, caching aanzetten en verversen

Tot slot gaat u weer naar het Magento admin panel. Hier zet u de inline translate uit via System -> Configuration -> Developer. Uw IP adres kunt u laten staan zodat u dit de volgende keer niet opnieuw hoeft in te vullen (Let wel op dat het kan zijn dat uw IP adres wijzigt). Nu zetten we de caching weer aan zodat uw webshop weer optimaal presteert. Dit doet u bij System -> Configuration -> Cache Management. Selecteer hier Translations en kiest u bij Actions voor Enable waarna u op de Submit knop drukt. Om er zeker van te zijn dat de nieuwe vertalingen ook hierna getoond worden selecteert u nogmaals Translations en kiest u bij Actions voor Refresh waarna u op de Submit knop drukt.

Dat was alles wat u hoeft te doen om teksten aan te passen en/of te vertalen. Mocht u hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.