Byte / bit converter

Voor uitleg over de keuze tussen IEC (binaire-waarde) en SI (SI-waarde) klikt hier.


Uitkomst

  bits (binaire-waarde) bytes (binaire-waarde) bits (SI-waarde) bytes (SI-waarde)
- 0 b  0 B  0 b   0 B 
Kilo 0 kib 0 KiB 0 Kb 0 KB
Mega 0 Mib 0 MiB 0 Mb 0 MB
Giga 0 Gib 0 GiB 0 Gb 0 GB
Tera 0 Tib 0 TiB 0 Tb 0 TB
Peta 0 Pib 0 PiB 0 Pb 0 PB
Exa 0 Eib 0 EiB 0 Eb 0 EB
Zetta 0 Zib 0 ZiB 0 Zb 0 ZB
Yotta 0 Yib 0 YiB 0 Yb 0 YB

Omrekenen van bits en bytes

Wil jij graag weten hoeveel bits er in een byte zitten of ben je benieuwd naar hoeveel megabyte er nu eigenlijk in een yottabyte gaan? Hierboven vind je de oplossing! Reken makkelijk en snel uit hoeveel er nu op een Blu-ray Disc past. Omrekenen van bit (b), byte (B), Kilobit (kb), Kilobyte (KB), Megabit (Mb) Megabyte (MB), Gigabyte (GB), Terabyte (TB), Petabyte (PB) en nog veel meer.

IEC (binaire-waarde) of SI (SI-waarde)?!?

Het lijkt soms nog makkelijker dan dat het in werkelijkheid is, want is een kilobyte nu 1000 of 1024 byte? Koop je een harddisk dan zul je zien dat het er 1000 zijn maar wil je er iets opzetten met je computer dan blijken het er volgens je programma toch 1024 te zijn. Nu lijkt dit maar een klein verschil maar als je nu een harddisk van 1 terabyte koopt dan zit er toch al een verschil in van 24 Gigabyte. Om deze verwarring weg te nemen heeft het IEC (International Electrotechnical Commission) een nieuwe standaard bedacht. Aangezien de SI-waarden (Système International) van bijvoorbeeld kilo (k) 1000 is, zetten we nu een i tussen de grootheden in. Dit ziet er uit als KiB en heeft een waarde van 1024 byte.

Maar zelfs na 26 jaar (besloten in 1998) werkt nog steeds niet iedereen hiermee. Als je bijvoorbeeld een DVD hebt waar volgens het opdruk 4,7 GB op kan dan is dit ongeveer 4.378 GiB. Maar de CD waarop staat dat hij 700 MB bevat kan ongeveer 700 MiB bevatten. Om je hiermee te helpen hebben we de belangrijkste opslagmedia er al voor je ingezet zodat je met een druk op de knop precies weet hoeveel er nu eigenlijk op kan. Nou is de diskette (1,44 MB Floppy) natuurlijk niet meer zo'n veelgebruikt opslagmedium, maar hier hebben ze het zo bont gemaakt dat we hem er toch maar tussen gezet hebben om verwarring te verkomen. Ze hebben namelijk zowel de SI als de IEC waarde gebruikt (1.44 * 1000 * 1024 bytes). Dit is dus 1,47 MB of 1,41 MiB.

Samengevat:

  • Wil je weten wat de uitkomsten zijn bij KiB, MiB, GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB of YiB kies dan voor IEC (binaire-waarde)
  • Wil je weten wat de uitkomsten zijn bij KB, MB, GB, TB, PB, EB, ZB of YB kies dan voor SI (SI-waarden)
  • Als je begint met bits (b) of bytes (B) maakt het niet uit welke je kiest

Terug naar de converter

Bron: Wikipedia (kijk voor meer informatie ook naar het engelse gedeelte)